DAP Feniks

Services Dierenartsenpraktijk Feniks BVBA - Tervuren

Chirurgie en Hospitalisatie

Er kunnen veel redenen zijn waarom uw dier moet worden geopereerd.

Denk maar aan een bijtwonde, een ingeslikt speeltje dat blijft vastzitten in de darm, een huidtumor,….

In onze praktijk beschikken we over een aparte operatiekamer, waar we steriel kunnen werken. Direct naast de operatiekamer, hebben we een hospitalisatieruimte, waar uw dier rustig onder een warmtelamp kan bijkomen van de chirurgie.

Deze hospitalisatieruimte wordt soms ook gebruikt om dieren enkele dagen in observatie te houden als het nodig is.

Radiologie

De vergunning voor de radiologie installatie werd verleend door het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle - FANC.

Jaarlijks worden onze röntgenbuizen gekeurd door Techni-Test

Sterilisaties en castraties

Een huisdier laten steriliseren of castreren geeft blijk van liefde voor het dier en van verantwoordelijkheidsgevoel. Elk jaar worden miljoenen dieren in asiels gedood bij gebrek aan opvangmogelijkheden. Ontelbare andere worden alleen achtergelaten omdat er niemand is die voor hen wil zorgen.

Door een dier te laten steriliseren of castreren, wordt de overbevolking tegen gegaan. Bovendien worden u, op die manier, enkele veel voorkomende en soms levensbedreigende ziekten bespaard.

Wanneer een vrouwelijke hond of kat wordt gesteriliseerd, worden haar eierstokken en in sommige gevallen ook haar baarmoeder verwijderd. Teefjes worden op die manier niet meer loops, katinnen kunnen niet meer krols worden. Door een dier te laten steriliseren, verkleint de kans op een levensbedreigende pyometra (etterige baarmoederontsteking).

Daarenboven is op latere leeftijd de kans op borstkanker veel kleiner bij gesteriliseerde honden en katten. Bij vrouwelijke fretjes waarmee men niet wenst te kweken is sterilisatie zeker aangeraden. Niet-gesteriliseerde vrouwtjes staan langdurig onder invloed van oestrogeen (vrouwelijk hormoon) en kunnen hierdoor ernstige problemen krijgen die zelfs tot de dood kunnen leiden. Ook bij konijnen en cavia’s heeft sterilisatie voordelen: baarmoederkanker is uitgesloten, territoriale agressie vermindert.

Wanneer een mannelijke hond of kat wordt gecastreerd, worden de teelballen verwijderd. Dit voorkomt problemen zoals teelbalkanker, tumoren rond de anus en prostaatproblemen. Castratie vermindert de neiging om te vechten en weg te lopen. Katten die rondzwerven en vechten, hebben een veel grotere kans om besmet te worden met fatale virussen, zoals leukose, feline infectieuze peritonitis en kattenAIDS. Katers stoppen na castratie bijna altijd met de vervelende gewoonte hun territorium af te bakenen door te sproeien. Gecastreerde reuen worden vaak minder agressief.

Bij andere diersoorten zoals het konijn, het fret, de cavia,… heeft castreren ongeveer dezelfde voordelen: gecastreerde konijnen sproeien minder, de dieren vechten minder vaak. Bij de mannelijke fret vermindert de typische lichaamsgeur.

Veel mensen denken dat hun dier dik en lui zal worden na een castratie of sterilisatie. Dit is niet automatisch waar. Als een gecastreerd of gesteriliseerd dier de neiging heeft dikker te worden, moet men het dier een aangepaste voeding en aangepaste activiteit geven. Het gewichtsprobleem kan zo meestal heel goed onder controle gehouden worden.

Vooraleer te steriliseren, wordt een dier best gevaccineerd en algemeen onderzocht. Als er vragen zijn over sterilisatie of castratie, de voorbereiding of de nabehandeling, is de dierenarts graag bereid die te beantwoorden.

Terug naar Services overzicht.