DAP Feniks

Services Dierenartsenpraktijk Feniks BVBA - Tervuren

Details vaccinaties

Regelmatige onderzoeken en vaccinaties maken integraal deel uit van de gezondheidszorg van uw huisdier.De diergeneeskundige zorg wordt belangrijker en verandert snel. Dit betekent dat er meer en meer mogelijkheden komen om ziektes efficiënt te voorkomen.

Het is aan te raden een dier tenminste één keer per jaar te laten onderzoeken door een dierenarts. Bij zulk een onderzoek onopgemerkte problemen aan het licht komen. Vele ziektes kunnen beter behandeld worden als ze vroeg gediagnostiseerd worden. Voor oudere dieren of dieren met een specifiek probleem kan het aangewezen zijn meer dan één keer per jaar op controle te gaan.

Er bestaan tegenwoordig veel ziektes waartegen gevaccineerd kan worden. Door een inenting kan dikwijls voorkomen worden dat een dier aangetast wordt. De dierenarts zal adviseren tegen welke ziektes een dier best gevaccineerd wordt. Afhankelijk van uw huisdier en zijn levensstijl, komen immers andere inentingen in aanmerking.

Hieronder een overzicht van deze ziektes.


Honden

Hondenziekte

Hondenziekte is een erg besmettelijke virale ziekte waar vooral jonge honden gevoelig voor zijn. Het virus tast o.a. het ademhalingsstelsel, het maagdarmstelsel en het zenuwstelstel aan en geeft symptomen zoals koorts, sufheid, hoesten, braken, diarree, zenuwsymptomen en kan zelfs eventueel de dood tot gevolg hebben. Honden die een besmetting overleven, kunnen blijvende letsels overhouden aan vb. de nieren en de tanden.

Besmettelijke leverziekte

Ook veroorzaakt door een virus. Deze ziekte tast de lever en de nieren aan en kan fataal zijn. Een tweede type van dit virus kan onderdeel zijn van het kennelhoestcomplex.

Leptospirose (ziekte van Weil)

Rattenziekte kan de hond en ook de mens aantasten. Vooral de lever en de nieren worden aangetast. De ziekteverschijnselen zijn hoge koorts, geelzucht, nier- of leverfalen en maagdarmstoomissen. Ook deze ziekte kan fataal aflopen.

Parvovirus

Erg besmettelijke, vaak fatale virusziekte. Tast het maagdarmstelsel en soms de hartspier aan. Vooral jonge dieren zijn gevoelig voor besmetting. Parvovirus geeft braken en diarree. Zelfs met een behandeling sterven de patiënten vaak.

Kennelhoest

Kennelhoest is een ziekte van de bovenste luchtwegen, veroorzaakt door het para-influenzavirus, het canine adenovirus type 2 of de bordetellabacterie. De ziekte manifesteert zich als een harde droge hoest als gevolg van een ontsteking van de luchtpijp, die zich eventueel kan uitbreiden naar de longen.

Hondsdolheid

Alle zoogdieren, inclusief de mens, zijn gevoelig voor hondsdolheid. De ziekte verloopt altijd fataal. Er bestaat geen behandeling tegen. Hondsdolheid komt tot nu toe niet voor in Vlaanderen. Als een hond meegaat op campings is vaccinatie echter verplicht. Ook ten zuiden van Samber en Maas en in het buitenland is inenting tegen hondsdolheid verplicht.


Katten

Panleukopenia

Deze vaak voorkomende virale ziekte is erg besmettelijk en vaak fataal, vooral bij kittens. Kattenziekte geeft braken en diarree. Hierdoor kunnen vooral jonge katten snel uitdrogen.

Niesziekte

Wordt veroorzaakt door het herpesvirus en het calicivirus en door chlamydia. Katten van alle leeftijden zijn gevoelig, maar de ziekte verschijnselen zijn meestal het ernstigst bij jonge dieren. Aangetaste dieren hebben koorts, lopende oogjes, ze niezen en hebben soms tongulcers. Dieren die niesziekte overwonnen hebben, kunnen drager blijven van de ziektekiemen die de ziekte veroorzaken. Zo kunnen ze vele katten besmetten of zelf later weer ziek worden.

Leukose

Dit virus tast het afweersysteem van de kat aan, zoals AIDS bij mensen doet. De katten worden dan gevoelig voor allerlei infecties zodat ze zelfs aan banale ziektes kunnen bezwijken. In sommige gevallen krijgen aangetaste katten ook kanker. Katten met leukose kunnen lange tijd zonder symptomen leven, maar zijn een voortdurende bron van infectie voor katten in de buurt.

Feline Infectieuze Peritonitis

Dit virus geeft symptomen als gewichtsverlies, koorts, buikzwelling, nierproblemen en kan ogen en lever aantasten. Verloopt meestal fataal.

Hondsdolheid

Alle zoogdieren, inclusief de mens, zijn gevoelig voor hondsdolheid. De ziekte verloopt altijd fataal. Er bestaat geen behandeling tegen. Hondsdolheid komt tot nu toe niet voor in Vlaanderen. Als een poes meegaat op campings is vaccinatie echter verplicht. Ook ten zuiden van Samber en Maas en in het buitenland is inenting tegen hondsdolheid verplicht.


Konijnen

Virale hemorragische ziekte

Virale ziekte die plotse sterfte van konijnen kan veroorzaken. Erg besmettelijk. Zowel direct als indirect contact (vb. via groenvoer) met besmette konijnen, kan de ziekte veroorzaken. Vele dieren sterven erg plots, zonder symptomen. Soms zijn er koorts, ademhalingsproblemen en krampen op te merken. De meeste dieren sterven binnen de 72 uur, zelfs indien ze behandeld worden.

Myxomatose

Virale ziekte die verspreid wordt door rechtstreeks contact en door muggen, vlooien,…De konijnen krijgen last van rode, lopende ogen, koorts en plots opkomende gezwelletjes op de huid. De ziekte verloopt vaak fataal. Er zijn recent enkele gevallen van myxomatose geweest in Tervuren.


Fretten

Hondenziekte

Naast honden, tast hondenziekte ook fretten aan. Het veroorzaakt symptomen aan het spijsverteringsstelsel, zenuwstelsel en ademhalingsapparaat. Fretten met hondenziekte sterven meestal. Alle zoogdieren, inclusief de mens, zijn gevoelig voor hondsdolheid. De ziekte verloopt altijd fataal. Er bestaat geen behandeling tegen.

Hondsdolheid komt tot nu toe niet voor in Vlaanderen. Als een fret meegaat op camping, is vaccinatie echter verplicht. Ook ten zuiden van Samber en Maas en in het buitenland is inenting tegen hondsdolheid verplicht.

Terug naar Services overzicht.